pühapäev, 11. jaanuar 2009

Majanduskriis: Eesti Valitsus toetab pankasid ca 4 miljardiga?

Jälle ilmus artikkel, kus väideti, et Rootsi pangad sh "Eesti "turul" tegutsejad, vajavad täiendavat raha. Aga kas pole juba Eesti Valitsus toetanud pankasid tehes default'iks vanaduspensionite suunamise arveldusarvele?


280 tuhat eakat = 1,26 miljardit pensionitele kuus

Kuna pensionäre on tuhandeid, siis on kogusumma väga suur ja isegi pankade jaoks likviidsuse aspektist oluline. 290 000 pensionäri ja keskmiselt 4500 kroonine pension teeb ühes kuus ca 1,26 miljardit krooni. Pole paha kui selline raha kontolt kuus läbi käib ja sinna sukasääre asemel hakkab enam ja enam jääma.

Pension on seni koju viidud ca veerandile vanurkonnast ehk siis mängus on 315 miljonit kuus ja 3,8 miljardit aastas.

Seega miks mitte "paluda" valitsusel, kes pankadele varemgi vastu tulnud, vähendada "sularaha" kodushoidmist ja tagade selle kauem paiknemine pangakontol? Valitsus tuli vastu, koostas eelnõu ja koalitsiooni häältega tehti see Riigikogus seaduseks.


Miks kojukande jätkumise avaldusi ei rahuldata?

Eile oli uudiseks, et osa pensionäre, kelle eluolutingimuste järgi oleks loomulik, et nende elatusraha kojukandmine jätkuks, on saanud eitava vastuse. Lihtne järeldus on see, et raha on vaja iga hinna eest hoida pangas ja seda ka seadust rikkudes.

Võinuks ju teha selliselt, et kojukande tasu võetakse pensionist maha, ent protseduur tehti ekstraraskeks, et inimesed sellest "loobuksid". Seega said pangad vanurite säästud lihtsa seadusmuudatusega enda kätte ega soovi sellest ka loobuda.


Kojukande taastamise ja pankade toetamise vastuolu?

Sellise salatsemisega on aga pankade mainepilti toonud "kuradi" mõiste ning pannud sotsiaalministri saamatuste karika tulvama üle ääre.

Kojukande taastamise poolt on nii opositsioonierakondi kui ka meediategelasi. Selleks, et pankasid toetada võiks lihtsalt teha inimestele üleskutseid, ent eks siis hakataks kartma igasugu paanikaid ja hüsteeriat.

Kommentaare ei ole: