pühapäev, 18. jaanuar 2009

2009 - Change has come to Estonia

Niipalju poliitilisi tabusid kui murti 2008. aastal pole tehtud ammu - tulumaksu languse peatamine, riigieelarve miinusesse laskmine, käibemaksu tõstmine, valimislubaduste täitmisest loobumine ja koalitsioonileppe unustamine.

Parafraseerides ühte meest, kelle jaoks 20. jaanuar on suur päev: "Change has come to Estonia!".


Ent mida võib tuua meile 2009. aasta?


Riigieelarve:

Selle kohapealt ei pidanud keegi olema suuremat sorti majandusanalüütik, et mõista juba septembris, et 2009.a riigieelarve täitmisega saab olema probleeme. Eelarve vastuvõtmisel oli see juba ilmselge. Küsimus on nüüd vaid selles, millal valitsus eelarve mahu vähendamise eelnõu riigikogule esitab.

Europarlamendi valimised: 3 sotsi asemel 3 liberaali?

Siin on enamik parteisid oma eesmärgid välja öelnud, mille järgi peaks Eestil olema vähemalt 10 kohta senise 6 asemel :) Kui valitsuskoalitsioon jääb suveni samaks ja suuremaid luukeresid kapist välja ei tooda ega toodeta, ennustan järgmist seisu: Keskerakond saab 2 kohta; Reformierakond jääb napilt teisest kohast ilma ehk siis 1 koht; IRL saab 1 koha; viimase kahe koha pärast asuvad lahingusse Rahvaliit, Rohelised ja SDE. Kõige närvilisemad selles osas paistavad olevat sotsid (kellel kaotada kõik) ja kõige stoilisemad Rohelised.

Kohalikud valimised: IRL tuleb Tartus võimule?

Üle-eestiliselt põnevaks saab olema Tallinna ja Tartu linnapea valimine. Tallinnas on lubanud võimu võtta Reformierakond, ent võimulolek Toompeal kipub oravapartei populaarsusprotsenti vähendama; samas suure tõenäosusega pealinna meer IRL-st ei tule. Tartul võib sügisest võib hoopis IRL ridadest linnapea.
Maavaldades ja väikelinnades tervikuna suuremaid muudatusi ei tule, mistap ennustan üle-eestiliselt erakondade tulemused järgnevalt: Eesti Keskerakond - 26; Eesti Reformierakond - 20; Isamaaliit ja Res Publica Liit - 15; Eestimaa Rahvaliit - 12; Sotsiaaldemokraatlik Erakond - 8; Eestimaa Rohelised - 8. Samuti saab olema selkorral enam valimisliite.

Jõujooned Toompeal

Kindlasti väheneb eurovalimiste tulemusena sotside mõju. Tallinna ja Tartu valitsuskoalitsioonide moodustamise tulemusena muutub tõenäoliselt ka Vabariigi Valitsuse koosseis.

Seniks jälgigem kuidas Mr Change saabumist pühitsetakse; MTV Eesti teeb sellest lausa otseülekande.

Kommentaare ei ole: