reede, 22. mai 2009

Mida on Rahvaliidul valitsuses asja?

Esmaspäev saab olema otsustav päev, nagu on olnud kõik päevad viimase nädala jooksul. Vähemalt poliitilises retoorikas.

Postimees on juba kaardistanud Rahvaliidu volikogu meelsust, ent ilma selge tulemuseta. Fakt, et suur osa erakonna volikogu liikmetest seab valitsusse minekule tingimusi, ei tohiks samuti olla üllatuseks. Ma tõesti tahaks näha toda volinikku, kes kinnisilmi Stenbocki poole ruttaks.


II lisaeelarve eelnõu - kas surnud koalitsiooni haisev laip või värske liha heaks grilliks?

Selge on see, et läbirääkimistel ei saa üle ega ümber juba riigikogule esitatud ning senini ja Pihli lubadusel ka riigikogus sotsiaaldemokraatide toetust nautiv riigi II lisaeelarve. Tudengiliit on juba väljendanud vastumeelsust plaanitavate kõrghariduskärbete vastu.

Kas Rahvaliit suudab kõrghariduskärbetest (osaliselt) hoidumiseks alternatiive pakkuda, näitab esmalt tulev volikogu ja sellele võimalusel järgnevad kõnelused. Pensionite ja peretoetuste vähendamise kava on esialgu peatatud.


Kärpeid ilma maksutõusuta ei tule!

See põhimõte saab tõenäoliselt valitsuse suurimaks väljakutseks.
IRL-l ja Reformierakonnal ei ole lihtsalt muid valikuid:

- riigirahanduslikult: haridus, ühistransport, pensionid ja toetused ning eurorahad: nende teenuste osutamine ei saa ilma maksutõusuta tänasel tasemel järgmisel aastal säilida.
- samuti ei ole võtta ka neid poliitilisi jõude, kes pelgalt kärbetega nõustuksid.


Mida on Rahvaliidul valitsuses asja? Ikka tasakaalustajaks olemist. Kas tuleb Tasakaalu Liit, oleneb järgmisest nädalast.

Kommentaare ei ole: