esmaspäev, 17. november 2008

Mis parandaks Eesti-Vene suhteid?

Sellise küsimuse on viimastel päevadel esitanud paljud. Nii ettevõtjad, poliitikuid kui ka lihtsad töö- ja pereinimesed. Marko Mihkelson räägib jälle teatud paratamatustest ning Tiit Vähi rõhutab Eesti valitsuse poliitika nihke vajadusele.

Mida arvad sina? Ole hää ja tee oma valik blogi küsitlusveerus loendatud sammudest.

4 kommentaari:

Catlyn ütles ...

Sa küsid, et kuidas saada Kuud siniseks. Ma küsiks kõigepealt, et miks Kuu peaks olema sinine?

Miks peaks Eesti-Vene suhted paremad olema? Et Venemaa meid ei ründaks, kui neil kopp ette saab? Selles osas ei saa Eesti mitte midagi teha, see oleneb ainult Vene juhtkonnast. Paremad suhted, et oleks paremad majandussuhted? No see on ikka suhteliselt teisejärguline küsimus, sest idapoolse majandusega tegelevad meil ainult osad ettevõtjad. Peamiselt transiiditüübid ja transiit on keskkonnakahjulik ja lisaväärtust mittetootev haru enivei.

Mis me siis tegema peaksime? Alustuseks maha rahunema ja siis vaatama, kuidas parandada kohalike venelaste integreerumist. Lihtsalt seepärast, et inimesed, kes elavad koos, peaks ka läbi saama.

Eimar Veldre ütles ...

Inimestele aeg-ajalt meeldib, et kuu on sinine :) nii oleks sulle lihtsalt vastata esmapilgul.

Paremad suhted vähendavad julgeolekuriske andes inimestele kindlustunnet ning luues meie ettevõtlikumatele inimestele paremad võimaluse tegutseda ka Venemaa turgudel ja ka kodus. Arvult ei ole transiidiettevõtted suurimad, kes tegutsevad Vene turgudel; palju on toiduaine, ehituse ja selle materjalide firmasid.

Nõus sinuga, et tänane kartlik ja kikivarvukil olev integratsioonipoliitika võiks olla orienteeritud igapäevaelus rahvusrühmade vahelise läbisaamise kindlustamisele, mitte poliitiliste punktide korjamisele.

Arvo ütles ...

Eimar, sul on mõned olulised vastusevalikud puudu oma "pollist".
Nt Eestivenelaste integratsioon kindlasti panustaks ka Est-Rus suhetete parandmisesse. Samuti ei oleks meil vaja Euroliidu "sekkumist" vaid pigem seda, et EL oma üldises suhtlemises Venemaaga veidi rohkem selgroogu näitaks.

Integratsioonist veel - minu teada tähendab sõna "integeratsioon" seda, et mõlemad osapooled lähenevad teineteisele. See, kui üht osapoolt pannakse üle võtma teise väärtusi, kultuuri, etc - selle asja nimi on assimilatsioon.
Nii et kui tahta tõesti siiralt Eestivenelasi Eesti ühiskonda tuua ja anda neile võimalus oma elukohariigi arengusse panustada, siis peaks lisaks venkudele eesti keele õpetamisele ja neile Eesti passide jagamisele tööd tegema eestlastega! Eurobarmeetri viimaste uuringute kohaselt on eestlased EL-i mittesallivuse edetabelis II kohal. Ainult Kreekas on võõraviha veel enam levinud, kui eestlaste hulgas.
Siit tekib ka küsimus - miks peaks keegi sellise silmaklapistatud ja ksenofoobse rahvaga nagu eestlased tahtma üldse "integreeruda"?

Eimar Veldre ütles ...

Iga vastus, mis ei mahu konkreetse valiku alla, sobib "Muuks", seega suured tänud selle integratsiooni teema sisukale tõstmisele.

Eks eestlaste hoiakute avalikum arutamine tooks kindlasti kasu.

Euroopa Liidu selgroogsuse eelduseks on üksteise seisukohtade mõistmine - meie süüdistame läänepoolseid liikmesriike majandushuvidesse mässituses ja pimesilmsuses, meid aga süüdistatakse paanika tekitamises ja minevikuhirmudes kinniolemises. Sellelt pinnalt ühist välispoliitilist ettevõtmist kergesti ei tule.