kolmapäev, 12. november 2008

Siga ka ei söö... ent Eesti usaldus langeb

Sellisena võib võtta kokku seisu riigieelarve arutelus. Oktoobri lõpus esitas peaminister riigikogule 2009.a eelarve eelnõu rõhutades, et see on parim ja seda muutma ei pea. Peaminister Andrus Ansip kinnitas, et selles valitseb tasakaal kohustuste ja unistuste vahel ning see loob KÕIK EELDUSED majanduse uue tõusulaine tekkimiseks.

Tänaseks on aga selge, et peaministri esitatud eelnõu ei vasta tuleva aasta majandusseisule ja seda tuleb kuni 10 miljardi võrra vähendada. Sellele viitasid ka opositsioonierakonnad põhjendades eelnõusse muudatusettepanekute tegemata jätmist. Ent koalitsioon eelarve eelnõud kärpima ei hakka. Koalitsioon kavatseb majanduskomisjoni esimees Urmas Klaasi sõnul külma kõhuga suruda eelarve riigikogust läbi ja alles pärast seda hakata negatiivset lisaeelarvet koostama.

See on puhas joki tegemine ja selge plekk Eesti mainele. Vastutustundetu rahandus- ja eelarvepoliitika tagajärjeks on reitinguagentuuride otsused Eesti riigireitingu langetamised, mis omakorda vähendavad investorite usaldust paigutada siia uusi summasid. Seega peaministri jutt kõigist eeldustest uueks majandustõusuks saab välisinvestorite silmis arusaamatuks sõnakõlksuks.

Kõige tipuks tuli eelmisel nädalal uudis, et metseaga vastasseisu sattunud majanduskomisjoni esimehe päästis sea soovimatus edasi järada. Mis teha, siga ka enam ei söö. Ja rahandusminister plaanib lahkuda Brüsselisse, kuigi oli ju sotsiaaldemokraatide valimisloosung: Vaheta valitsust, mitte kodumaad!

Kommentaare ei ole: