kolmapäev, 11. veebruar 2009

Kes on Eesti uueks peaministriks?

Selline küsimus tekib paratamatult kui jälgida venimahakanud riigieelarve kärpimist.


Aega on selle kiire asjaga

Kui 31. jaanuaril rõhutas IRL peasekretär Tsahkna, et kärpekava koostamisega on kiire kuna miinust tiksuvat iga päev 100 miljonit krooni, siis juba 09. veebruaril pidas ta oluliseks võtta hoog maha ja anda ministritele võimalus oma valdkonnas kokkuvõtmised ise otsustada.

Tagatipuks on paljastas Mart Laar, et ühel öisel kärpekoosolekul katkes partnerite kannatus ja Eesti oli tund aega valitsusliiduta. Ka IRL viimase volikogu avaldused kõlavad kui opositsioonierakonna omad.

Kavalalt vaikne on Reformierakond, kellelt oli kuulda vaid kultuuriministri "protest" kärpekava suhtes.

Kes siis kellega?

Hetkel kipuvad enim omavahel vaidlema sotsid ja IRL. Samas "tulistab puusalt" ka reformarist Tartu linnapea, kes nõuab regionaalministri vallandamist. Kas see oli friendly fire või tõesti ninanips regionaalpoliitikas ja omavalitsuste küsimuses valdadele-linnadele kahjulikke otsuseid lubanud ministri suhtes, saab hinnata mõne aja pärast. Samuti on debatis juhtohje haaramas Mart Laar pidades enda suureks kohustuseks jääda riiki päästma loobudes europarlamendi valimistes osalemisest.

Seega kas IRL ja Reform on leppimas kokku kaksikliidus või kositakse konkureerivalt pealinna meeri parteid? Esimese võimaluse vastuseks saame tõenäoliselt 20. veebruaril, mil kavakohaselt toimub lisaeelarve kinnitamine usaldushääletuse märgi all.

2 kommentaari:

Indrek ütles ...

ja mis paneb sind arvama, et see on venima hakanud? see kui keegi sellest sinuga ei aruta, ei tähenda, et inimesed selle kallal tööd ei teeks.

Eimar Veldre ütles ...

Ega ma polegi väitnud, et keegi kärbetega ei tegele. Ja oma osalust kärpearuteludes pole kah taotlenud :)