kolmapäev, 2. detsember 2009

Tallinna ühistranspordis eestlastele ja venelastele eraldi salongid?!

Tallinna ÜHIStransport on muutumas ERALDItranspordiks - kaasaegse segregatsiooni uus ilmnemisviise. Täna registri-linlane versus registrivallakodanikud (ja samas faktiliselt linlased), mis homme? Trammis eraldi vene ja eesti vagunid?

Mille poolest on Tallinnasse igapäev sõitvad inimesed või seal elavad, ent mujale registreeritud inimesed halvemad ja süüdi selles, et Tallinn doteerib ühistransporti? Ei olegi süüdi ja pole ka Tallinn suur ohver - on täiesti normaalne, et külalised või pikemaajalised viibijad saavad Tallinnas osa sellest, mis suuresti tallinlaste raha eest loodud ja hoitud. Keegi ei mõtle, et peaks kõnniteekasutamise maksu kehtestama võõrastele :)

Vallad maksku Tallinnale - regionaalpoliitiline absurd!

Kuigi nii mu vallas Väätsal kui ka Tallinnas on võimul Sotsiaaldemokraatide ja Keskerakonna koalitsioon, ei usu ma, et vallavanem Jarno Laur oleks valmis täitma väikevalla kukrust pealinna kassat või hakkama võtma Väätsat piirnevate valdade ja Paide linna kodanikelt või lausa tallinlaste käest maksu Väätsa kergliiklustee kasutamise või nõudma vallas sõitvates bussides mitteväätsakatelt kõrgemat piletihinda.


Mõistus võidab!

Esiteks ei luba sellist diskrimineerimist meie põhiseadus ja ühistranspordiseadus ning teiseks on see selgelt vastuolus ka Euroopa liidu teenuste liikumise ja võrreldavuse põhimõttega.




3 kommentaari:

Raul Viigipuu ütles ...

Jah, äärmiselt ebameeldiv situatsioon, kuna tundub et Savisaar võidab igal juhul. Kui ma oma elukoha Tallinnasse registreerin, siis hakkab osa minu maksurahast ka Tallinnasse laekuma. Ja kui ma seda ei tee, siis pean maksma ühistranspordi eest rohkem.
Hoopis iseasi on muidugi veel see, kas majanduslanguse ajal on üldse nutikas mingeid makse tõsta. Makse oleks pigem tulnud tõsta siis kui oli buum ja inimestel raha rohkem, mitte vastupidi.

Meelis ütles ...

teisalt..... miks pean mina oma rahakotist toetama XXX valla elanikke?

Eimar Veldre ütles ...

Meelis, ma loodan, et sa oled siis valmis igakord kui sa Tallinnast välja sõidad, riigimaanteelt maha keerates kohe raha loovutama valla või linna eelarvesse.

Kui peaksid Väätsa valda sattuma, siis ole mureta - sealsed inimesed ei hakka sult rahakotti ära tirima, et sa seal bussiga sõidad, kergliiklusteed kasutad või raamatukogus lehte loed.

Eestis ei ole minu teada ühtki omavalitsust, kes oleks kehtestanud ühistranspordis erineva hinnakirja registris elanikele, faktilistele elanikele ja külalistele.