esmaspäev, 18. august 2008

ÄRKAMISE, MÄRKAMISE JA TÄRKAMISE AEG


Laulurahvas on taas kogunemas. Soome-ugridena oleme alati uskunud sõna ja selle väljendamise viisi (laulmise) jõusse. Kas kuulata kedagi laulmas regilaulu või koori täit hääli kaikumas vastu, tunneme alati soojust ja kindlust. Alati on see meid ühendanud suurte väljakutsete vastuvõtmiseks.

Eesti rahvas on ärganud, taas-ärganud ning märganud. Ärgata, see tähendab hakata mõtlema elu ja olemise üle - iseolemist. Märgata, see tähendab asuda seadma eesmärke oma elu ja olemise hoidmiseks ja edendamiseks - isetegemist.


Aeg on tärgata!

21. sajandi saabumine täitis ka meie rahva ühed suured eesmärgid - olla tunnustatud teiste riikide peres saades NATO ja Euroopa Liidu täisliikmeks. Nüüd tuleb aga seada uued eesmärgid, sest riikide peres püsimiseks peavad asjad kodus korras olema.

Tärgata, see tähendab seada rahvuslikud eesmärgid riigi püsimiseks ning kogu ühiskonna mobiliseerimist selle saavutamiseks.

Suurimateks väljakutseteks saavad olema eestikeelse hariduse, teaduse ja kultuuritegevuse tagamine, et Eestimaal saaksid tegutseda nutikad ettevõtted, innukad tööinimesed, kodanikeühendused ning ühiskonnaelu juhtimine toimuks demokraatliku riigi kaudu.

Kommentaare ei ole: