pühapäev, 26. oktoober 2008

Kas USA presidendi valijamehed on rassistid?

Mitmed kommentaatorid ja blogijad on väitnud, et Barack Obamale võib saada saatuslikuks ehk John McCaini võib päästa nn Bradley efekt, mille järgi osa valijaid võivat avaliku arvamuse küsitlustes oma eelistusena esitada üht, ent rassilis-etnilis-kultuurilisel kaalutlusel hääletada muu kandidaadi poolt.

Kuna Bradley efekti on omistatud otsestele valimistele (elanikud annavad oma hääle otse kandidaadi heaks - Nt: USA osariigi kuberneri valimised), siis USA presidendi valimistel ei pruugi tal suurt mõju olla.

USA presidendi valib Valijameeste Kogu, kus kaalukas on pigem parteiline hääletusdistsipliin (mitte valijamehe kalduvus rassismi või etnotsentrismi). Samuti on Ameerikas täheldatud üldist Bradley efekti vähenemist.

Seega saab Ameerika Ühendriikide uue presidendi selgumist mõjutama mõni muu efekt...

4 kommentaari:

Catlyn ütles ...

No USA valimissüsteem on natuke keerulisem, kui vaid valijameeste kogu ning seda võrrelda näiteks Eestiga kohe kindlasti ei saa. Ei ole päris nii, et 300 matsi vaatavad südametunnistuse järgi, et kumb parem on. Kaudselt siiski otsutab rahvas. Aga vääääga kaudselt, sest USA valimissüsteem on läbi ja läbi opakas. Rauli kursaõde on seda pikalt uurinud ja kirjutas vist isegi oma mingi diplomitöö sellest.

Bradley efekti kohta on kommenteeritud mitmel pool pigem, et äkki on tulemas anti-Bradley efekt ehk siis vastupidi, aga olgem ausad, ei mõjuta see nii või naa. Hetkel on pigem arutluse all see, et kas Palin oli megaämber või ainult hiigelämber ning mis saab majandusest. McCain on väga paljude asjadega puusse pannud, Palin on niisama "hockeymom."

Markot ma hindan küll üldiselt välispoliitiliselt väga pädevaks, aga USA valimiste kohta soovitan jälgida pigem USA enda kanaleid, sest siia jõuab mingi naljakas info.

Rassismis ma süüdistaks pigem Eesti netikommentaatoreid. Uudis, et Colin Powell toetab Obamat, oli väga oluline. Powell on teise partei mees, kes on väga põhimõttekindel. Eesti netikommentaator võttis selle kokku: neeger toetab neegrit.

Aga Obama võidab. Peab võitma, muidu on nigel seis meil siin ilmas. Obama võidab.

allan ütles ...

Ma ei oskaks midagi täpsustuseks enam lisada.

"Neeger toetab neegrid" :D

Eimar Veldre ütles ...

USA valimissüsteemi Eestiga võrrelda ei maksa kindlasti, sest juba poliitilise osaluse kultuur on teine.

Rassismi teemal neil valimistel ruumi ei ole, sest kandidaadid on muude omaduste pärast hulga elavama diskussiooni tekitanud.

"Neeger toetab neegrit" on lihtne aga eksitav konstrukt, sest samas naine valib naist ja venelane venelast ju ei toimi :)

Catlyn ütles ...

Triip Lilleputs..(vabandan väljenduse pärast) võtab ka endale täiesti tundmatul teemal sõna. Vana hea rassist ongi siiani vait olnud. Välispoliitikas paneb ka ämbrisse.

http://www.postimees.ee/?id=44436