teisipäev, 23. detsember 2008

Miks rahvas toetab korruptsiooni?












Nii võiks provokatiivselt küsida vaadates täna avalikustatud Rahvusringhäälingu poolt tellitud erakondade detsembrikuist toetust näitavaid uuringutulemusi.

Fakt on see, et meedia kaudu levivad korruptsioonivastase võitluse uued "võidud" ja rasked riigieelarve-lahingud on pannud inimesi hoopis Keskerakonda toetama. Samuti pole vaatamata endise esimehe venivatele kohtuasjadele toetuse lõplikult kaotanud ka Rahvaliit.

Kodu on püha!

Eestlased üldiselt armastavad seda, et tänavatel on neid jälgimas Suur Vend - turvakaamerate võrk loob kindlust, et uulitsa peal on rahulik olla. Samas kellele meeldib kui kaamera või näiteks külalised (nimetame neid tinglikult kapo-kaksikud) tulevad tuppa ja seda öösel või kuulavad pealt kõiki teie telefonikõnesid?

Kodu püha, ja paistab, et see on üks, mis on pannud inimesi muretsema pärast avalikuks tulnud KAPO teenistujate julgeid "seaduslikke sissemurdmisi" linnavalitsuse hoonesse. See viis tõenäoliselt paljusid eestimaalasi mõttele, et kuidas on nende "lutikatega" lood minu kodus.

Eelarve koostamine avas valijate silmad

Teiseks oluliseks mõjutajaks on 2009.a eelarve koostamise protsess, millega sai rahvas väga palju negatiivseid sh kindlustunnet võtvaid signaale nagu peretoetuste vähenemine ja üldine eelarve puudujääk ja riigirahanduse tuleviku ebaselgus. Samuti jäid kaks opositsiooni erakonda selles debattis oma põhimõtetele kindlaks mitte asuda muutma vananenud prognoosidel põhinevat eelarve projekti. Paratamatult kulutab sellises olukorras valitsuse usaldus väiksemaks.

Kas liigume kahe-partei süsteemi poole?

Kui uurida natuke ülevalolevat graafikut, siis näikse käimas võitlus vaid kahe erakonna vahel ning teised on pigem abilised kui tegijad. Ent Ühendriikide kahe-parteisüsteem meid ei "ähvarda".

Mis meie demokraatiale võib olla "ohuks" on kahe domineeriva parteisüsteem, kus kahe suure kähmluses võib laiemad huvid ohvriks tuua. Samas jälgides IRL, SDE, Roheliste ja Rahvaliidu toetuse suhtelist stabiilsust, ei ole Reformierakonna ega Keskerakonnal kunagi lõpuni välja võimalik teisi erakondi eirata.


Kommentaare ei ole: