esmaspäev, 31. august 2009

Mis toimub sotside ridades?

Elan Tallinnas kui vaatleja - ma olen küll siin kodune juba pea 8 aastat, kuid rahvastikuregistri järgi mitte. Seega on kogu see linnaelu üheltpoolt mulle igapäevane ja loomulik, ent teiseltpoolt järvamaalasena ikka huvitav vaatemäng omaette. Käimasolevad kohaliku volikogu valimised Tallinnas on üks sellistest vaatustest.

See kuidas aga erakonnad on asunud üksteist ründama on aga mind pigem eemaldamas Tallinnast. Ma ei tea, mida on vaja (kas ühest Tarandist ei piisanud?), et erakonna juhid linna tasandilt üleriigiliseni mõistaks, et võit peitub ideede konkurentsis ja poliitikute dialoogis, mitte isiklikes rünnakutes, esinumbrite emotsionaalses ent sisutus Gigantide Heitluses jms.

Tänase päeva kroon on Jaak Juske ja tema jätkuv soov või lausa iha et Rahvaliitu saadaks igal sammul ebaedu ja et kõik inimesed selles erakonnas oleksid pidevas viletsuses.

Rahvaliiduga toimunud läbirääkimisi esmalt eitati ja siis mööndi, et need katkestati. Nüüd siis tunneb Jaak Juske hirmu sündiva Rahvaliidu ja Roheliste ühistöö üle Tallinnas. Kui lugeda sotside Tallinna platvormi - aus linnajuhtimine, tallinlaste turvatunne - siis hea Jaak, ausus ja avatus erakondade vahel ning hoidumine sisutust isikutevahelisest heitlemisest on ka turvatunne pealinlastele. Sinu sõnad ja teod seda hetkel aga ei väljenda. Ja ära hakka end vabandama, et teised sh Rahvaliit on ka nii teinud.

Mõeldes Andra Veidemanni sõnadele, et "sotsiaaldemokraatlikus parteis on aga poliitikat kujundamas minu põlvkonnakaaslased", siis tundub et sotside Tallinna juht ei peegelda tolle partei üldist küpsust ja täiskasvanulikust. Lapsik kraaklemine, tülironimine ja teiste arvelt enda upitamine töötavad igati vastu Jüri Pihli pürgimustele muuta oma erakonda ja pakkuda Tallinnas teistsugust lähenemist ja seega selget alternatiivi Keskerakonnale.

Arvestades eurovalimisi ja ka seda, et sotsidel puudub korralik mitmeid maakondi hõlmav erakonnaorganisatsioon, siis ei saa neid saata suuremat sorti edu valla- ja linnavolikogude valimistel. Seega oleks neile just parimaks viisiks ühisväärtuste kaardistamine teiste parteidega ning teha koostööd.

Tallinna elanikuna ma muud ei ootaks, et üksikkandidaatide, erakondade ja valimisliitude esitatavate ideede-lubaduste üle toimuks sisukas debatt. Ei midagi muud...

1 kommentaar:

Catlyn ütles ...

Juske on nagu sotside Evelin Sepp. Või noh, selline on igas erakonnas... Ehk siis tegemist on selle tüübiga, kes siis kogu aeg mingit pooletoobist juttu ajab, et tähelepanu hoida. Üldiselt on huvitav, et Juske tavapärane "Kill Keskerakond" plaat on vahelduseks ka kauaoodatud puhkusele saadetud ja midagi uut leitud.

Mis puudutab Pihli, siis maitea, kas tema muudatused nüüd tingimata head oleks. Sotsidele selgroogu annab ta kindlasti, aga kas viib ka ideoloogiliselt õigesse kohta või veel kaugemale? Eks paistab.