pühapäev, 12. juuli 2009

Õppelaen - kas hea aja tarbimiskrediit või haridustoetus?

Halvad ajad on parimad näitama kui hea sinu riik tegelikult on. Haridus on Eesti poliitikute jaoks olnud prioriteediks nii kasvu kui ka nüüdseil langusaegadel - vähemalt sõnades.

Õppelaenu teema on selles parimaks näiteks.

Just erapankade lobi tulemusena loodud õppelaenusüsteem, mis disainiti tarbimislaenulikuks juba enne seda kui Eestis tarbimisbuum ja selleks lihtsameelne laenamine lahti läks. Pank annab tudengile laenu ja riik garanteerib seda pangale - just finantsasutusele, mitte tudengile nagu oleks kohane euroopalikule riigile.

Samal ajal, mil meil jääb õppelaen järjest enam tarbimislaenuks (sest suht-tingimusteta antev ning kas siis hariduslikel või perepoliitilistel eesmärkidel enam mittekustutatav laen ju seda on), asutakse USA-s looma riiklikku õppelaenusüsteemi. President Obama algatusel luuakse USA haridusministeeriumi poolt õppelaenuskeemi, mis vähendaks pankade vaheltkasu ja ka tudengite intressitasusid.

NYTimesis esitatud USA pangandusesindajate põhjendused on muigvele ajavad:

"Mr. Obama’s plan would eliminate competition and create chaos for colleges and students that now use private lenders as they are forced to switch to a fully government-run system."

Laenukraane niigi sulgevatele pankadele on selline riiklik algatus just stiimuliks muuta enda pakkumist sh elavdada laenuturgu ja seega konkurentsi. Raha pole maailmast otsa saanud; küsimus on selles, et kuidas seda käibesse saada.