pühapäev, 18. oktoober 2009

Miks kardavad erakonnad tänast päeva? Ent mis on neil sellest võita?

Valimisosalus tõotab tulla suurem mistap tulemused võivad olla ootamatud. Suuremate erakondade juhtide jaoks on käes strateegiliste valikute aeg.

Ent mis on kaalul?

  • IRL: kaotada võim Rakveres, Haapsalus, Paides ning jääda võimaluseta Tartus, Pärnus aga eriti Tallinnas.
  • Keskerakond: kaotada võim Tartus, Pärnus, Paides aga eriti Tallinnas ning jääda võimaluseta Rakveres.
  • Rahvaliit: kaotada suur osa senisest juhtivpositsioonist regionaalparteina (üle 700 volikogu liikme ja üle 100 omavalitsusjuhi) sh võim Tartus, Türil ning jääda võimaluseta Tallinnas, Võrus, Jõgeval.
  • Reformierakond: kaotada võim Tartus, Pärnus, Rakveres, Viljandis ning jääda võimaluseta Tallinnas.
  • Rohelised: jääda võimaluseta Tartus ja Tallinnas ning saavutamata läbimurret mitmetes maavaldades.
  • Sotsid: kaotada võim Rakveres, Paides ning jääda võimaluseta Pärnus aga eriti Tartus ja Tallinnas ning saavutamata läbimurret mitmetes maavaldades.

Oluliseks saab olema suurlinnade koalitsioonide moodustamine, mis võib hakata mõjutama ka seni kehtinud piirkondlikku eripära, kus ühes kohas on Reformi-Keski, ent teises kohas Keski-IRL või Reformi-Rahvaliidu koostöö.

Kui Keskerakond saavutab Tallinnas oodatust kesisema tulemuse ja sama saatus tabab Tartus ka Reformierakonda, ei ole välistatud mõlemas linnas sama koalitsiooni teke; rääkimata Toompea valitsusliidust. Reformil on suur kiusatus moodustada koalitsioone IRL-ga, ent teadmine, et erinevalt võimu jagamisest Keskiga, peab IRL-ga peaagu kõik asjad uuesti läbi rääkima ja seda meedia vahendusel.

Aga selleks, et jääks vähem ruumi selliseks parteikontorite suunatud koalitsioonide moodustamisele, oluline Hardo Aasmäe soovitus hääletada selle nimekirja kandidaadi poolt, kes on valijale sümpaatsetest erakondadest-valimisliitudest praegusel hetkel kas väljajäämas või vähim kohti saamas.

Poliitiliste jõudude paljusus on Eesti demokraatia elavuse, muutussuutlikkuse ja usaldusväärsuse võti.

Kommentaare ei ole: