pühapäev, 25. oktoober 2009

Peibutuspardi hind - moonutatud volikogu

Valla- ja linnavolikogud on uues koosseisus kogunemas. Ent enne teevad kohalikud valimiskomisjoni veel vajalikke asjatoimetusi: kinnitavad valituksosutunuid ja määravad ka neile asendusliikmeid. Just sügisese linnurände ehk peibutuspartide paraadi tulemusena, tuleb enamikes valdades-linnades määrata kohe esimeseks volikogu koosolekuks asendusliikmeid.

Nii on ka Väätsa vallas. Nimelt ainsa volikogu liikmena arvati enne esimest koosolekut volikogu koosseisust välja sotsiaaldemokraatliku erakonna nimekirjas kandideerinud valla sotsiaalnõunik Mare Keerles. Kusjuures tegemist ei ole üllatusega: juba kandideerides, möönis ta, et volikogu liikmeks ei hakka vaid on häältepüüdjaks.

Ilma peibutuspardita oleks volikogus jõudude jaotus teine

Märkimisväärne on siin veel see, et kui proua Keerles poleks kandideerinud, ei saanuks sotsid Väätsa vallavolikogus absoluutset enamust (11st 6 kohta) - sotsid saanuks 5 kohta ja IRL ühe asemel 2. Seega saavutasid sotsid enamuse tänu moraalsele pettusele.

Paljud teised Eestimaa kohalikud volikogu erinevate peibutuspartide näol moonutatud on, jäägu iga huvilise arvutada.

Peibutuspardi hääled nimekirjalt ära!

Partidest moonutatud volikogude vastu aitab ehk nõue, mille järgi kandidaat kohustub kirjalikult kinnitama asumist volikogu liikmeks valituks saades. Selle mittetäitmisel arvataks isik volikogust välja ja temale antud hääled võetakse maha tema nimekirjale antud häältekogumist.


Kommentaare ei ole: