laupäev, 17. oktoober 2009

Noorte ja perede võimalused elada vallas


Suvest saati olen sügavamalt uurinud oma lapsepõlve mängumaa - Väätsa valla - olukorda ja võimalusi ning seda võimaliku elukohana just noortele ja peredele.

Väätsa vallal on väga hea asukoht – lääneküljele jääb Paide linn ja Tallinn-Tartu maantee ning teisele poole Türi linn koos Tallinn-Viljandi raudteega. Seega on vallale avatud suured võimalused. Üks vald saab olla kestev vaid siis kui tal on nii tööealisi, vanemaid kui ka noori elanikke. Kui ainult inimestest ei piisa. Vaja on ka head elukeskkonda.

Asjatundlik ja kaasav vallavõim

Kui rääkida noorte inimeste (tagasi)tulekust Väätsa valda, siis üks esimesi otsustavaid küsimusi on see, et kas vallas on asjatundlik ja kaasav valitsus ja volikogu. Just viimase puudumises on Eestis mitmeid väikevaldu sh Väätsat süüdistatud.

Olles ise puutunud kokku mitmete omavalitsustega ja lugenud erinevaid uuringuid, julgen kinnitada, et Väätsa vald on kindlasti asjatundlikult juhitud ja keskmisest avatuma volikogu ja vallavalitsusega kogukond Eestis. Väikevalla eeliseks on see, et vallavõimu suhtlus elanikega on vahetum ja vähem bürokraalikum.

Senisest enam oleks aga vaja tähelepanu pöörata noorte perede toetamisele, kellest sõltub meie valla tulevik.

Kuidas on võimalik toetada perede tulekut valda?

Lapsekasvatamise seisukohalt on Väätsa vallas olulised asjad olemas: lasteaed, põhikool, turvaline ja puhas keskkond. Samas lapsevanemate endi jaoks on aga tingimustest kohati vajaka. Üks suuremaid väljakutseid on kindlasti töökohad. Kust peaks leidma ülikooli lõpetanud ja mõned aastad Tallinnas-Tartus töötanud noor lapsevanem Väätsa vallast või Järvamaalt tööd?

Just noorte kõrgharitud spetsialistide toomiseks koduvalda ja maakonda peaks tulevane vallavolikogu ja - valitsus tegema koostööd Paide linna ja teiste omavalitsustega. Samas saab vallavalitsus teha ise teha ka mõnda ära – näiteks määratleda perspektiivsed ettevõtlusala ja asuda neid nii moraalselt kui ka materiaalselt toetama. Miks mitte ei võiks väike-ettevõtted saada kasutada valla omandis olevaid ruume?

Pean oluliseks, et hiljemalt 2010.a suveks saaks Väätsa vald omale ettevõtluse edendamise arengukava ning turismimajanduse strateegia – on just Väätsa loodusilu ja –puhtus see, millega võiksime hiilata sh töökohti luua. Töökohtade kõrval on oluliseks mõjutajaks ka eluase. Kas Väätsa vallas on uutele tulijatele elamispaika?

Siin saaks vallavõim teha koostööd üheltpoolt tänaste maja- ja korteriomanikega, kes ise ei ela püsivalt vallas, aga kes võiks võimalusel anda oma pindu üürile. Teisena saaks vallavalitsus plaanida uusi elamurajoone. Üheks heaks näiteks saab siin juba tuua fakti, et valla üldplaneering näeb nii Väätsa aleviku Lõõla tee äär kui ka Reopalu ristmiku lähine ala ja ka Prääma küla külje alla jääv piirkond on määratud uueteks asumiteks.

1 kommentaar:

Arvo ütles ...

"Kui rääkida noorte inimeste (tagasi)tulekust Väätsa valda, siis üks esimesi otsustavaid küsimusi on see, et kas vallas on asjatundlik ja kaasav valitsus ja volikogu." -
Eimar, ma arvan, et see ei ole nii. Tavalise inimese jaoks on kõige esimene küsimus see, kas tal on tööd või ei ole (nagu sa ka hiljem oma jutus mainid). Oled sa näinud kedagi elukohta vahetamas selle pärast, et neile ei meeldi vallavõim? Mina ei ole. Küll aga kolivad inimesed siis, kui neil kaob töö.