laupäev, 2. jaanuar 2010

Asjad, millest 2010.aastal me ei pääse (2/3)

Jätkan eelmise aasta postituste põhjal tänavuste avaliku arutelu alla sattuvate teemade väljatoomist:

- inimeste apaatiast meele avaldamisteni;
- muutused parteimaastikul;
- tudengite võitlused;
- kodanikumeedia esiletõus.



APRILL

Mees, kes keset tuleriita, suudab lõkke soojust kiita!

Jutt oli toona ühiskonna apaatiast ja sellest kuidas erinevat vormi meeleavaldusi peetakse halvaks või ebatõenäoseks. Usun, et 2010. aasta toob Eestisse nii tänavatele, veebi kui ka mõttetalgutele uue tuhinaga rahvast - mured on meil teravad ja selged ning vajavad lahendamist.

Keskerakond ja Reformierakond ühinevad...


europarlamendis. Kes siis veel! Eesti poliitika eripära on see, et rahvas rändab parteinishide vahel, mitte poliitikud ja erakondaded elanikkonna maailmavaatelistes kogukondades. Sestap on meil kõik valimised Riigikogu valimised ja suur erakondade mitte ideede võitlus. Karta on, et ka 2010.a sügisel, Riigikogu valimiste eel, liituvad Kesk ja Reform vastanduskampaania pidamiseks; küsimus on vaid siin, et kas too vastasseis moondub "Vasak-Parem"-ks või hoopis saame näha üllatusesinejat-erakonda?

2% palgatõus kõigile jääb ära!


Aprillis väideti Postimehes, et pensionimakse peatus toob reaalse palgatõusu. Kahjuks läks nii nagu teame - töökindlustusmakse tõus ning igaühe leibkonna kuludele kasvu andnud käibemaks ja aktsiisid. Tänavused tõusud on loodetavati möödas, ent tulevikukuludeks tasub vaadata Islandile, mille rahvas maksmas kinni pankade bläkki; Eesti rahvas asub tasuma aga püsikulude katteks võetud riigilaene ja riigiettevõtete laenutamise-müügi-ostu-laenu skeeme.


MAI

Miks Samost ja Nõlvak ei mõista üksteist?

Kas Minu Eesti mõttetalgud olid edukad? Kes sellest võitis? Kes kaotas? Ning mis selle taga tegelikult? Need ja paljud muud küsimused ringlesid siis ja ka nüüd. Mina olen veendunud, et mõttetalgute mõju on palju suurem kui keskmine kriitik arvas ning see ilmeb alles 2011.a Riigikogu valimiste tulemustes; ent mitte tingimata Minu Eesti meeskonna erakonnastumise teel. Seniks oodakem tänavusi kevadisi ja sügisi mõttetalguid.

Jaan Kundla soovib regionaalministriks

Ja koalitsioonikriis küpses siis krõbedaks. Valitsusliidu kombinatsioone oli palju, ent Roheliste roll sai selgeks siis kui Laari kaudu ilmus Strandbergi blogisse Tasakaalu Liidu koalitsioonileppe mustand. Rahvaliit valitsusse ei asunud, ent sündis sisuliselt Laari III valitsus Roheliste toetusel. Ansipi ja Reformierakonna jutt, et IRL on olnud hea partner 2009.a ja loodetavasti ka edasi 2010.a, on pigem mõruda maigu peitmiseks.


JUUNI

Valid ühe Tarandi, saad kaks Savisaart

Ja teisiti ei läinudki - uus vastasseis oli mitte protest valitsuse vastu vaid parteipoliitika vastu. Mihkel Mutt on juba jõudnud Indrek Tarandit pidada vabameelselt käituvaks "kõrgema tasemeliseks Võsa Petsiks", ent tema mõju saab olema suurem Res Publicast. Juba on tõstatunud jutud Riigikogu reformimisest ja ma ei välistaks eesoleval kevadel ja sügisel ka sisukaid ja tormilisi algatusi muudatusteks.

Kas Ansip kukutatakse oktoobripöördega?

Spekulatsioonid, et sügisel lõppeks senine kaksikliit, olid tagasi vaadates pessimistlikud - tegelikult lõppes Reformierakonna juhitav koalitsioon Roheliste kampa võtmise momendil. viies jõukeskmeks IRL. Selle tõestuseks on ehk ka fakt, et Tartus jätkab Reformi-Keski-Rahvaliidu koalitsioon; miks siis muidu ei saanud IRL Tartus võimuliitu?


JUULI

Meeleavaldus Tramm nr 3 kaitseks?

Tudengid hakkasid märkama, et trammiliiklus oli jäänud ahtamaks. Talv tõi veel ka tudengite diskrimineerimise teema - linnavalitsus otsustas hakata küsima Tallinnasse mitteregistreerunud tudengitelt kolmekordset hinda; volikogu kinnitas selle detsembris.

2010.a saab oodata kindlasti tudengite võitluse jätku, sest õiguskantsleri poole on juba juriidilise lahingu jaoks pöördutud; millised saavad olema aga organiseeritud ettevõtmised ja üksikalgatused? Eks näis, ent juba on üks tudeng taotlenud sissekirjutust linnavalitsusse :)

Kas Eestis on tekkimas uusi erakondi?

Kui vaadata Lääne-Euroopa maade arenguid, siis võib Eestit ees oodata kahe jõu tekkimine: üheltpoolt rahvusäärmuslik ning teiseltpoolt sotsiaaldemokraatlik, mis Eestis väljenduks pigem rahvuslik-tsentristliku erakonnana. Viimane on just tasakaaluks tekkivate natsionalismihõnguliste nii eesti- kui ka venekeelsete äärmusrühmade vastu.

Rahvaliidu ja sotside või Keskerakonna ja Rahvaliidu liitumistest räägiti, ent selleks ka jutt jäi. Kui tänaste parteide osas suuri muutusi ei tule, siis ennustan 2010.a sügiseks Riigikogu künnistületava uus jõu teket ning isikumandaadisuutlike üksikkandidaatide esiletõusu.


AUGUST

Kui blogid ja Twitter on viinaks, siis milline meelemürk on trükimeedia ja televisioon?

Tartu Ülikooli ajakirjandusõppejõud Mart Raudsepp nimetas augustikuus Päevalehes blogosfääri ja Twitterit moodsa aja tuliveeks. Kavalalt jätab ta aga metafoorse märgi panemata trükimeediale ning raadiole ja televisioonile.

Vanameedia rünnak uusmeediale käivitus, ent kodanikumeediaks kutsutav blogisfäär ja tviteratuur on tasa ja targu. Reklaamirahadel põhinevad ajalehed on asunud muutma end, ent kas just uuenema tulenevalt tarbijatrendidest? Kui välja jätta EPL panus avaliku arutelu puhastamiseks ID-kontrolli kaudu, siis vist mitte. 2010. aasta toob kindlasti blogosfääri ja tviteratuuri suuremat usaldust ja tunnustamist osana meediast ja ajakirjandusest.


Kommentaare ei ole: