teisipäev, 5. jaanuar 2010

Asjad, millest 2010.aastal me ei pääse (3/3)

Ülevaatega 2009.a teemadest, mis tulevad taas 2010, olen jõudnud nüüd lõpusirgele. Jäänud on veel:

- Mida kardavad erakonnad tänavusest aastast?
- 20 000 tudengi roll Tallinnast valitavate Riigikogu liikmete parteilises jaotuses;
- Kuidas lasta peibutusparti enne häälekat lendutõusu?
- Parteimaastiku uudismaad.


SEPTEMBER

Miks IRL ja Kesk politiseerivad noorte varivalimisi

Eesti Noorteühenduste Liidu algatust korraldada linnavolikogu valimise ajal valimisea alla jäävate noorte seas arvamusküsitlus, tekitab poleemikat parteide ridades. Karta on, et selline parteide kabuhirmus tegutsemine saab toimuma ka järgmiste varivalimiste ajal.
Üks on aga kindel, et noorte huvi rääkida kaasa kohaliku elu kujundamises, on suurenenud. Samas on tulemas päevavalgele ka terava teemana noored ja poliitika ning noorpoliitikud ja kodaniukuühendused. Parteides on jätkuvalt inimesi, kellel on soov kasutada kodanikuühendusi ära platvormina erakonnapoliitika ajamiseks. Kahetsusväärselt ka suhteliselt häbematult ja selle juures end õigustades teiste parteide sarnaste kavatsustega. Loodame, et siis parteid harjuvad pikapeale kodanikualgatustega, mis puudutavad parteisid.


OKTOOBER

Miks kardavad erakonnad tänast päeva? Ent mis on neil sellest võita?


Kohalike valimiste hirmudest on vast enamik erakondi nüüd üle saanud.
Keskerakond varjutas oma tegeliku ülemaalise läbimurde ärajäämist suurvõiduga Tallinnas. Reformil polnud muud pääsu Tartus kui jätkata samas liidus ja Pärnus päästis teda Kivimäe kartus, et äkki Reform koos Keskiga kukutab Riigikogus läbi maavanemate omavalitsusjuhiks olemise keelu kaotamise. Rahvaliit kasutas parteide ebapopulaarsuse lippu ja läks põranda alla säilitades kohti, pikendades eluiga, ent kaotades nägu. Rohelised asusid parteide punasesse raamatusse.
Käesoleva aasta peamiseks mureks saab olema Reformile IRL lojaalsus; Rahvaliidule ja Rohelistele 5% künnise ületamine valimiskampaania ajaks; Keskile aga sotside liitlassuhte püsimine.


Kirjutage ennast Tallinnast välja - tagate 2011.a Riigikogus Keskerakonnale enamuse

Kohalike valimiste tulemus Tallinnas oli ja on ehk tänaseni paljude jaoks šokk - Keskerakonna enamus. Mind see ei üllatanud, ent mis üllatas on kaks asja:
- üheltpoolt üleskutsed kirjutada end Tallinnast välja, mis kindlasti annaksid Keskile rohkem kohti Riigikogu valimistel;
- Keskerakonna viimase aja üleskutsed, et tudengid, keda nad IRL ja Reformi valijaiks peavad, end Tallinnasse sissekirjutaks.
Sõda Riigikogu pärast algas Tallinna lahingust - tudengite häälel seega on kaalu ning nood 20 000 Tallinnas elavat tudengit võivad sissekirjutades ehk mängidagi olulist rolli Tallinnast Riigikogusse valitavate saadikute parteilises jaotuses.


"Seadusi järgida ei tähenda veel eetilist poliitikat" - MIKS?


Parteide maine on täis teinud suuresti asjaolu, et juriidilise korrektsusega on õigustatud moraalselt lubamatut käitumist. Mitmete erakondade põhikirjades on punkt, mille järgi võib inimese välja visata kui ta on kahjustanud partei mainet või pole järginud distsipliini.
Ma usun, et ma ei eksi kui väidan, et just suuresti nonde kahe sätte ebaühtlase ja suhteliselt harva rakendamise tõttu ongi ka poliitika ja erakondade maine niivõrd halb.
Mitu mainerikkujat, korruptsioonikahtlustatavat või joki-tegijat toob 2010, ei julgeks kvootiseadvalt ennustada. Ent neid tuleb...

Peibutuspardi hind - moonutatud volikogu


Palju neid inimesi, kes kandideerisid ja said suurte häältega valituks, ent siis reetsid oma kohaliku rahva ja volikogu, pole keegi kokku arvutanud. Fakt on see, et paljudes kohtades olnuks volikogu koosseisud ja jõudude vahekorrad teistsugused.

2010.a on kindlasti uuesti päevakorral saadiku vastutuse ja valimisseaduse muutmise küsimus. Partidest moonutatud volikogude vastu aitab ehk nõue, mille järgi kandidaat kohustub kirjalikult kinnitama asumist volikogu liikmeks valituks saades. Selle mittetäitmisel arvataks isik volikogust välja ja temale antud hääled võetakse maha tema nimekirjale antud häältekogumist.


NOVEMBER

Isaks olemise võimalused Eestis


Tööturu olukord ja meeste-naiste palkade vahe paneb Eesti isale suure koorma. 2010.a saab olema Eesti pere ellujäämise aasta. Vaesuse ja perede toimetulek saab olema sügisel, Riigikogu valimiste kampaanias üheks oluliseks teemaks.


DETSEMBER

Tallinna ühistranspordis eestlastele ja venelastele eraldi salongid?!

Tallinnas elavad, seda pidevalt või ajutiselt külastavad inimesed peavad nüüd 01. veebruarist hakkama maksma kallimat hinda ühistranspordi kasutamise eest. Suurim löök saab olema ca 20 000 tudengi rahakoti pihta, kelle jaoks saab hinnatõus olema ca 3-kordne. TÜÜL on asja juba õiguskantslerile hinnata andnud ja loodetavasti saabub sealt põhiseadusega vastuolule viitav vastus.

Rahvaliit ühineb IRL-ga ja Keskerakond languneb?

2010.a suurimaks küsimuseks saab olema poliitikas parteimaastiku muutumine. Fakt on see, et ilma muutuste ja poliitilise aktiivsuse kasvuta Rohelised ja Rahvaliit Riigikogu künnist ei ületa. Olulisteks verstapostideks saavad siin olema jaanuari keskel toimuv ja uut juhatust valiv Rahvaliidu volikogu ning kuu lõpus toimuv IRL (uut) esimeest valiv Suurkogu. Suvi toob ka selguse eurole ülemineku otsuses, mis omakorda määratleb erakondade valimisstrateegia teravused.


2 kommentaari:

Toivo Ellakvere ütles ...

Aitäh et roheliste hea käekäigu pärast muretsed. Me saame ise hakkama. :)

Eimar Veldre ütles ...

Toivo, mulle meeldib poliitiline pluralism - kahju oleks kui meie trend oleks kaks domineerivat erakonda, mitte 5-7 suhteliselt võrdset.